Erken Boşalma

Erkeklerin yaşadığı ancak yine erkeklerin konuşmaktan çekindiği bir konu erken boşalma. Kuvvetle muhtemel hepimizin de bu dertten muzdarip bir arkadaşı var. “Benim yok” diyorsan arkadaşını sandığın kadar iyi tanımıyor olabilirsin.

Zaten bu yazıyı okumaya başlamanın sebebi bu konuda canı sıkkın “arkadaşına” yardımcı olmak istemen, değil mi? Nerden mi biliyoruz? Biz de kod adı Lorenzo Von Matterhorn olan bir “arkadaşımız”ın içini rahatlatmak için yazıyoruz da ondan.

Erken boşalma, Lorenzo’nun partnerleriyle olan ilişkilerini, bedenine olan özgüvenini ve genel psikolojisini, kısaca hayatını etkiliyor. Peki, nedir bu arkadaşımızın yaşadığı? Tanısı nedir? Fiziksel sebepleri var mıdır? Tamam erken de kime göre neye göre erken? Bunları bilmeyenler öğrensin, bilenlerimiz bilgilerini tazelesin ki nice Lorenzolar’a hep destek, tam destek olabilelim diye bu konuya değinelim istedik. Hazırsan başlayalım.

Erken Boşalma Nedir?

Erken boşalma, ya da tıpta kullanılan adıyla prematür ejekülasyon, bir çeşit cinsel bozukluk. Tıp biliminin ilerlemeye başladığı 19. yüzyılda tıp literatürüne girmiş, ama modern tıbbın ilgisini ancak 200 yıl sonra çekebilmiş. Yani bugün her üç erkekten birinde görülen bu bozukluğun ne olduğunun anlaşılabilmesi için uzun bir süre gerekmiş diyebiliriz. Cinsel bozukluklar üzerine yaptıkları çalışmalarla ünlü William Master ve Virginia Johnson ikilisi ise, 1970’li yıllarda üzerine araştırmalar yaptıkları bu konu hakkında ilk tanımlamayı yapmışlar. Tıp magazini bültenimizi bitirip tanımlamalara geçelim.

Başlamadan belirtelim, erken boşalmanın tanımları yalnızca ikilinin yaptığıyla kalmamış. O yüzden “Şunları yaşıyorsan kesin sende vardır” demek çok mantıklı değil. Biz sana bütün tanımları sunalım, sen arkadaşında hangisi varmış ona iletirsin.

İkilinin tanımı “Erkeğin orgazmını, partneri orgazm olana kadar geciktirememesi ve bu durumun cinsel ilişkilerin %50’sinde izlenmesi” şeklinde. Ancak, günümüzde kullanılan açıklamalar biraz daha farklı. Onlar ise şöyle:

“Her zaman veya ilişkilerin çoğunda vajinal penetrasyondan yaklaşık 1 dakika sonra meydana gelen boşalma.”

“Her iki partnerin cinsel etkileşimden zevk alması için boşalmayı yeterince kontrol edememesi.” 

Son seçenek bugünlerde daha çok kullanılıyor, bunu da belirtelim.

Erken Boşalmanın Çeşitleri ve Nedenleri

Hayır, başlıkta bir yanlışlık yok. Evet, erken boşalmanın çeşitleri var. Hem de dört tane. Hiç beklemeden bunlardan bir bahsedelim.

Erken Boşalmanın Çeşitleri

Yaşam Boyu Devam Eden Erken Boşalma: Bu çeşitte erken boşalma cinselliğin hayata girmesiyle başlar ve tedavi edilmediği sürece yaşam boyunca devam eder. Türkiye’de erkekde %2,5 oranda bu çeşit tespit edilmiştir.

Kazanılmış Erken Boşalma: Kişide sonradan meydana gelen fiziksel ya da psikolojik bir değişimle ortaya çıkan erken boşalma çeşididir. Dünya’daki erkeklerde %3,9 ile %4,8, Türkiye’de ise %4 oranında görülür.

Değişken Erken Boşalma: Kişinin bazı durumlarda normal bazı durumlarda erken ejakülasyon yaşadığı çeşit. En sık rastlanan çeşittir. Türkiye’de %8 oranında görülür.

Duyusal Erken Boşalma: Kültür ya da psikolojik sebeplerden dolayı yaşanan erken boşalma durumudur. Ülkemizde gözlenme oranı %5’tir.

Basit bir toplama işlemiyle aslında yalnızca ülkemizde bile ne kadar çok erkeğin erken boşalma problemi yaşadığını anlayabilirsin. Üstelik bazı erkeklerin, cinsel problemlerden bahsetmenin maskülenliklerine zarar vereceğini düşündüğünü ve herhangi bir yere başvurmadığını da göz önüne alırsak, aramızda daha nice Lorenzolar var. Tahmin etmek güç.

Erken Boşalmanın Nedenleri

Erken boşalmaya neyin yol açtığı kesin olarak bilinmiyor. Yani filmini çektirip “İşte burada” denebilecek bir sebebi yok. Bazen tek bazen de birden fazla olumsuzluğun sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Ancak uzmanlar olası sebeplerini psikolojik ve fizyolojik olarak ikiye ayırıyorlar.

Psikolojik Sebepler

  • Depresyon
  • Yetersizlik Hissiyatı
  • Anksiyete
  • Küçük yaşta yaşanan cinsel travmalar
  • Kişinin kendi vücuduna karşı negatif bakış açısı
  • Cinsel deneyimsizlik
  • Ailevi ve kültürel baskı
  • Psikolojik koşullanma
  • Stres

Fizyolojik Sebepler

Anlayacağın erken boşalma, gerek teşhis edilmesi gerek sebeplerinin bulunması ile aslında göründüğünden daha karmaşık bir sorun. Öyle “Yok abi abartma sende” deyip geçilebilecek konu değil. Bu yüzden “arkadaşının” psikolojik ve fiziksel sağlığı için ilk yapman gereken şey onu bir doktora yönlendirmek. 

Tedavisi Var mı? Varsa Nedir?

Ne mutlu ki modern tıp gelişti, artık neredeyse her şeyin bir çaresi var. Erken boşalma da bunlardan biri. Yani problemin altında yatan sebepler bulunduktan sonra, arkadaşının derdine deva bulunabilir. Ancak doğru tedaviyi bulmanın ve bu tedavinin uzun sürebileceğini unutmamakta fayda var.

İlaç tedavisi tedavi yöntemlerinden en çok kullanılanı. Arkadaşının partneriyle yaşayacağı özel anlardan birkaç saat öncesinde alabileceği ilaçlar, bu problemin önüne geçmesini sağlayabilir. Ancak bu ilaçlar yan etki gösterebileceği için kesinlikle bir uzmana danışılarak kullanılmalıdır.

Penis hassasiyeti teşhisi konmuş arkadaşlarımızın kullanabileceği anestezik krem ve jeller de en etkili yöntemlerden. Bu ürünler duyu kaybı oluşturarak penisin aşırı uyarılmasının ve sonuç olarak erken boşalmanın önüne geçebiliyor. Aynı şekilde hassasiyeti azaltması için daha kalın prezervatifler de kullanılabilir.

Erken boşalmanın fizyolojik sebeplerini tedavi edebilecek bir diğer yöntem de egzersiz ve spor. Spor yapmak, kişinin özgüvenini ve bedenine olan saygısını geri kazanmasını sağlamasına ve dolaylı olarak cinsel birliktelik sırasında yaşadığı stresin önüne geçmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda arkadaşına pelvik kaslarını çalıştırmayı öğretecek Kegel egzersizleri yapmasını da önerebilirsin, faydası olacaktır.

Birliktelik sırasında yaşanan psikolojik problemler için ise, çift ve seks terapileri önerilebilir. Bu yöntem Lorenzo’da oldukça işe yaradı açıkçası. Hem partnerine karşı duyduğu güven arttı hem de çift olarak birbirlerine karşı daha açık hissediyorlar. Arkadaşın için de oldukça yararlı olabilir diye düşünüyoruz ama siz yine de bir uzmana danışsanız, iyi olur.

Sözün özü şu ki; erken boşalma “arkadaşının” öyle yabana atmak isteyebileceği bir konu değil. Semptomlardan şüpheleniyor ise bir doktora başvurması ve teşhis koydurup tedaviye başlaması gelecekte yaşayabileceği diğer problemlerin önüne geçebilir. Eğer doktorlarla çareyi bulamadıysa terapistlerle konuşabilir. Unutmayalım, sağlıklı olmak erkekliğimize zarar vermez.

İLGİLİ MAKALELER