Kafa Nereye Biz Oraya

Jorge Luis Borges'in; Del rigor en la ciencia adlı öyküsünde tarif ettiği ülkede kartografi o derece gelişmiştir ki, ancak haritalarının en detaylısı yeterli olur, yani bire bir ölçeğinde, ülkenin kendisi büyüklüğünde bir harita. Bu tür bir haritanın bilgi kazancı sağlamadığı açık çünkü var olanın ancak bir sureti. Bu durum bir yanılsama aslında, daha fazla bilgi üzerinden daha doğru kararlara ulaşıldığı yanılsaması.

Diyelim ki elinizde bir teşhis kiti var ve bu test X hastalığı durumunda pozitif, Y hastalığı durumunda negatif çıkıyor. Ancak hastada A hastalığı varsa, test vakalarının yarısında pozitif, diğer yarısında ise negatif sonuç veriyor. Doktor olarak bu testi önerir miydiniz? Bu sorunun yöneltildiği doktorların çoğu, test sayesinde elde edilen bilgi önemli olmadığı halde testi önerdi. Diyelim ki, test sonucu pozitif. Bu durumda A hastalığının olasılığı hala X hastalığından çok daha yüksek. Testin sunduğu ilave bilgi, karar aşamasında tamamen faydasız.

Önemsiz olsa bile bilgi toplama isteğinde olanlar sadece doktorlar değil. İdareciler ve yatırımcılar da bu anlamda düpedüz bilgiye bağımlıdır. Önemli veriler çoktan masaya konmuş olsa bile, sık sık bir araştırma daha, ardından bir tane daha talep edilmez mi? Fazla bilgi sadece gereksiz değil aynı zamanda dezavantaj da olabilir. Hangi şehrin nüfusu daha kalabalıktır? San Diego mu, San Antonio mu?

Cevabı yazının sonuna saklayalım isterseniz. Peki mevzu kafa tıraşı ise?

Ne kadar bilirseniz o kadar iyi.

Tıraş Olmak Seyrek Saç Sorununa Çare mi?

Öncelikle klişe olan bir soruyu cevaplayarak başlayalım. Kafa tıraşında amaç saç çıkartmak ise lütfen yapmayın. Şehir efsanesi olan bu yaklaşım, yüz tıraşında da sakal olmayan bölgeyi tıraş ederek kıl çıkmasını sağlama ile yarışır. İkisi de tıraş dünyasının iki büyük şehir efsanesidir, doğru değildir.

Saç ve sakal kökleriniz bulunduğunuz yaşa, genetik geçmişinize bağlıdır. Çok sık tıraş olmak sadece sakal ve saç kıllarını sertleştirir. Olmayan bölgeleri sırf çıksın diye tıraş ediyorsanız, üzülerek söylemeliyim ki sadece derinizi kazıyorsunuz. Bu durum saçlarınızın daha fazla çıkmasına yardımcı olmaz.

Genellikle kafa tıraşında amaç yeni bir imaj ve tarz yaratmak olmalıdır. Gerçekten yakışanı da vardır hani. Birçok tıraş ritüelini de içinde bulunduran kafa tıraşı, temelde 3 farklı seçenek ile karşımıza çıkar.

Kafa Tıraşı Nasıl Yapılır?

  • Ustura ile Kafa Tıraşı ( Çelik ve jiletli ustura )
  • Klasik Tıraş Makinesi ile Kafa Tıraşı (Safety Razor)
  • Kartuşlu Tıraş Bıçağı ile Kafa Tıraşı 

Ustura ile Kafa Tıraşı

Jiletli veya çelik ustura olarak iki ayrı bölümde inceleyebileceğimiz bu yöntemde bilek alışkanlığı büyük önem taşıyor. Eğer daha önceden yüzde jiletli ustura ya da çelik ustura kullanmamışsanız, kesinlikle tavsiye etmiyorum. Ayna marifetiyle destekleme şansınız yok ise ve el alışkanlığınız da (guide) olmadığı düşünüldüğünde yüze nazaran daha girintili-çıkıntılı olan kafa derisinde istenmeyen sonuçlar ile karşılaşmanız muhakkak. Bir de kesim yüzeyi ve kesilecek kıl sayısındaki artış düşünüldüğünde hem çelik hem de jiletli usturanızın çabuk köreleceği aşikar.

Hayır ben illa çelik/jiletli ustura ile olacağım diyorsanız, öncesinde jiletli usturanıza jilet koymadan deneme yapmanızda fayda var. Bu denemeleri yaparken baş ve işaret parmağı ile tutarak geri kalan üç parmağınızı kafa derinizde gezdirerek size kılavuzluk (guide) etmesini tavsiye ederim.

Sadece yukarıdan aşağıya tıraşı önerdiğim ilk süreçten sonra yukarıdan aşağıya düz, ters ve yanlardan olmak üzere 3 perdah tıraş olabilirsiniz. Elbette burada sıcak yaz günlerinde kafanın terleme yapabileceğini ve 3 kadar çok perdahın her ne kadar kafa derisi yüze nazaran daha dayanıklı olsa bile kaşıntı yapabileceğini, rahatsızlık verebileceğini hesaba katın lütfen. Bundan dolayı 2 perdah en ideali.

Yukarıdan aşağıya düz ve yanlar ya da tek perdah ile sadece tersten almayı değerlendirebilirsiniz.

Unutmamanız gereken son konu ise fazla kıvamlı köpük yapmamak. Ustura severlerin zaten bildiği en temel unsur budur. Hafif sulu yapacağınız köpük, usturanın daha rahat hareket etmesine imkan verecektir.

Klasik tıraş makinesi (Safety Razor) ile kafa tıraşı

Double-edge, single edge ya da slant. İşte bütün mesele bu😊

Slantları fazla agresif yapıları ve farklı geometrileri ile kafa tıraşında tavsiye etmiyorum.

DE ve SE'lerde ise sivilce vb. var ise maalesef sorun yaşamanız olasıdır. Elbette kafa tıraşında en kolay yöntem kartuş olsa da DE ve SE severler için denemeye değer. Tabii burada yine ana konu bilek alışkanlığı…

Tahrişi azaltmak ve tıraşı kolaylaştırmak adına duşta tıraş olmanızı önerdiğim bu yöntemde, ister jel isterseniz tıraş sabunu köpüğü tercih edebilirsiniz. Clubman Pinaud Head Shave Jel bu iş için biçilmiş kaftan. Tıraş sonrası hassaslaşan kafa derinizi yumuşatması ise cabası.

Eğer yeterli vakit var ise tıraş köpüğü hazırlamanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Tabii burada kullanacağız fırça çeşitleri ise sentetik veya domuz olmalıdır. Porsuk fırçalar kafa tıraşında kafa derisinin sertliği ve saç köklerinin çokluğu sebebiyle fazla yumuşak formda kalıp yayılacaktır.

Zahmetsiz bir Mühle Fibre sentetik ya da köpük canavarı bir domuzcuk imdadınıza yetişecektir. Hele ki sonbahara girdiğimiz şu günlerde sıcak bir domuzcuk ile kafa masajına kim hayır diyebilir ki? :)

Normal kıvamda köpük yapabilirsiniz. Eğer saçlarınız normalden biraz uzun ise tıraşa başlamadan önce kısaltmanızda fayda var. 

1- Saçlarınızı nemlendirin ve kafa tıraş jelini sürün.

2- Ardından fırça marifetiyle köpüğü uygulayın, sonrasında duşa girecekseniz bunu bir aynanın karşısında da yapabilirsiniz.

3- DE ve SE tecrübeniz yok ise önceden jilet takmadan deneme yapmanızda fayda var. Tabii ki kafa derisinin yüz kadar hassas olmadığını belirtelim. Her ne kadar kafa derisi yüz kadar hassas olmasa da deri yüzeyindeki sivilce vb. çıkıntıların jilete takılma ve kesilme durumu vardır.

4- Mutlak suretle üç parmağınızın size rehberlik etmesine izin verin. Başlangıçta aynadan faydalanmak önemli. Sonrası kas hafızası ve keyif.

5- İlk perdede yukarıdan aşağıya düz alın. Bunu yaparken aynı bölgeden birden fazla geçiş yapmamaya dikkat edin.

6. Üç parmağınız size devamlı rehberlik etsin. Kafa derisi zaten gergin olduğu için ekstra gerdirmeye gerek yok.

7. Düz biçimde enseye kadar alabilirsiniz.

8. İkinci perdede yanlardan alın. Kulak arkası ve favorilerde ayna karşısında pozisyonu değiştirerek kesim bölgesini görmeye çalışın. Başka bir aynadan destek alabilirsiniz. Kafa derisi yüze kıyasla daha az hassas olduğu için çok da endişe etmenize gerek yok.

9. Perdeler arası kalan sabunu mutlak suretle soğuk su ile temizleyin ya da tıraş işlemini direkt duşta yapın.

10. İki perde yeterli olacaktır. Sinek kaydı ya da BBS (baby butt shave - bebek poposu kıvamında tıraş) için zorlamayın.

11. Tıraş sonrası soğuk su ile durulayın. After shave losyon, özellikle yaz mevsiminde ise koruma faktörlü güneş kremi sürmeyi unutmayın.

Kartuşlu bıçak ile kafa tıraşı

En kolay, en risksiz ve en çabuk yöntemdir. Her ne kadar sıkı bir geleneksel tıraş hayranı olsam da kafa tıraşında riskleri en aza indirmesi sebebiyle kartuşlu sistemleri öneriyorum. Buradaki püf nokta oynar başlıklı olmasıdır.

2-3 bıçaklı sabit sistemler hareketsiz yapıları ile klasik tıraş makinelerinden farklı olmayacağı için sivilce vb. yüzey noktalarında sorun yaşamanıza sebebiyet verebilir.

İyi bir kartuşlu sistem 5-6 kafa tıraşını rahatlıkla çıkartır. Kafa tıraşında ister tek jilet, ister birden fazla jilet olsun çabuk köreldiğini unutmamakta fayda var. Kafa tıraşında tıraş öncesi hazırlık ürünleri kullanmanıza gerek yoktur. Zaten yağlı olan kafa derisi daha da yağlanabilir.

Elbette oynar başlıklı sistemlerde ne kadar çok bıçak o kadar çok kesim yüzeyi olduğundan kıvamlı bir köpük yapmanız tahrişi en aza indirecek, ayrıca sizi küçük kazalara karşı koruyacaktır.

Duş sırasında jel ya da köpük uyguladığınız kafanızı 2 perdah olacak şekilde önce yukarıdan aşağıya düz, sonrasında ise yanlardan alarak bebek poposu kıvamında tıraşlar elde edebilirsiniz.

Sonrasında tıraş pudrası kullanmanıza gerek yoktur. Kafa derisinin zaten gergin olması sebebiyle şap kullanmanıza da gerek yoktur.

Kafa tıraşı olmaya müteakip daha temiz bir görünüm için yüz tıraşına da geçebilirsiniz. Kafa tıraşı sonrasında balsam uygulanmasını tavsiye etmiyorum. Hele ki yaz aylarında😊 Zaten terlemenin fazla olduğu bu aylarda hem rahatsız edici olabilir hem de parlama yapacaktır.

Tıraş sonrası nemlendirici bir losyon üzerine, güneş koruyucu krem olmazsa olmaz. Güneş koruyucu kremi mutlaka uygulayın derim.

Eğer fazla perdah diye ısrar ederseniz yaz aylarında hafif terleme sebebiyle acıma yapabilir.

Velhasıl kelam belki saç probleminize çare olamamış olabilirim ya da bu anlattıklarım saç da çıkartmamış olabilir ama muhteşem keyifli bir kafa tıraşını garanti edebilirim. Belki San Diego'nun San Antonio'dan daha kalabalık olduğunu bilmiyor olabilirsiniz ama kafa tıraşına dair bütün incelikler sizde :)

Bol köpüklü, keyifli kafa tıraşları dilerim.

Kusurumuz olduysa affola!

Ne yaşarsanız yaşayın, centilmen kalın.

Yazarı: Caner Denizli

İLGİLİ MAKALELER