Cilt Tipi Nasıl Belirlenir?

Cilt tipini bilmek, doğru cilt bakımı rutinini bulmak için çok önemlidir. Farklı cilt tipleri farklı ürünler ve muameleler gerektirir, bu nedenle en iyi sonuçları almak için hangisine sahip olduğunu anlamak önemlidir. Bu yazıda, cilt tipini nasıl belirlenir konusunu keşfedeceğiz ve buna göre hangi cilt ya da tıraş bakım rutinine sahip olmalısın, bunları konuşacağız. Ayrıca insanların cilt bakımı rutinlerini seçerken yaptıkları bazı yaygın hataları ve bunlardan nasıl kaçınılacağını tartışacağız. Başlayalım.

Cilt Tipini Belirlemenin Önemi

Cilt tipimizi neden belirlemeliyiz? Cilt tipimizi bilmek, kullanacağımız temizleyici, tıraştan önce ve sonra kullanacağımız kozmetikler, cilt nemlendiricimiz, sakal bakımımızda kullanacağımız ürünler konusunda daha bilinçli seçimler yapmamıza olanak tanır. Doğru bir bakım rutini için, cildimizi tanımak ilk basamaktır.

Her erkeğin cildi birbirinden farklı ve benzersizdir. Genelleme yapmayı sevmesek de konunun uzmanları, cilt tipini belirlememizi kolaylaştırmak için bunu 4 ana gruba ayırmış: Normal (Kime göre?!), yağlı, kuru ve karma. Bu türlerin her birinin kendine ayrı karakteristikleri söz konusu. Yani, cildin aslında genetiğin ve çevresel faktörlerin özelinde sana özel bir kodlamaya sahip ancak bu 4 ana gruptan birinden daha fazla özellik taşıyorsan, cildin bu tip deniyor.

Bu ana gruplama hala geçerliliğini koruyor ancak artık bilinen tartışmasız bir doğru var: Cildinde ne eksikse oradan tepki alıyorsun. Yani, kuru bir cildin varsa, yeterince yağım var, üretmeyeceğim diyor. Yağlı bir cildin varsa, yağım yetersiz, üretmeliyim diyor. Kızarık ise, benimle ilgilen beni yorma, bazı ihtiyaçlarım var diyor. Dolayısıyla örneğin yağlı bir cildin varsa, doğal yağ eksiğinden bunları üretiyor, ona tamam artık üretmeyebilirsin demek için, doğal yağları doğru bir ürünle vermen gerekiyor. Bu da zamanla oluyor, bugünden yarına değil. Doğru ürünü seçip, sabırla cildine muamele yaptığında, sonuç alabilirsin.

Cilt Tiplerinin Karakteristik Özellikleri

Normal cilt tipinde erkekler

 

Kelime olarak kafa kaldırdığımız tipten başlayalım: Normal cilt tipi! En yaygın cilt tipi olarak, eşit tonu, pürüzsüz dokusu ve minimum kusurları ile tanımlanıyor. Normal cilt, uzmanlara göre aşırı yağlı ya da kuruluk hissi vermeden, cildin nemli kalmasını sağlayan yeterli düzeyde yağ üretimine sahip. Ayrıca güneşe ya da kirlilik gibi çevresel stres faktörlerine karşı nispeten dirençli olarak biliniyor. Yüzeyde kılcal damar görünümün yoksa, aşırı yağlı ya da aşırı kuru bir hissin yoksa, döküntün kızarıklığın yoksa, “normal” bir cilt tipin var diyebiliriz. Bu durumda, hidrasyon ve yağ üretimi arasındaki dengeyi korumaya devam ederek, normal ciltler için olan doğal ürünleri tercih edebilirsin. Yaş veya cilt ihtiyacına göre de bakım rutinine serum, maskeler ekleyebilirsin. Temizlik ve nem konusunda dikkatli olman yeterli denebilir.

Kuru cilt tipinde erkekler

Kuru ciltlerde, yağ üretimi diğerlerinden daha azdır. Daha büyük gözenekler, pullanma ya da gerginlik hisleriyle eşleştirilirler. Cilt yeterince yağ üretmediği için, kırışıklığa ve dehidrasyona daha eğilimli olarak tanımlanırlar. Burada cildinin neden yağ üretmediğini anlamak ve bu üretimi dengelemek önemlidir. Cildinin ihtiyacı olandan fazla yağa maruz kaldığını yoklayabilir, kullandığın ürünlerin içeriğine bakmak isteyebilirsin. Yağlı içeriklerden çok, cildini yeniden yağ üretimine teşvik edecek ürünler faydalı olacaktır. Burada uzmanların odaklanmanı tavsiye ettiği içerikler, hidrasyon ve çevresel etkilere karşı direnci koruyacak koruyucu bileşenlerdir. Nemi dozunda vermeli ve doğru ürünlerle koruma sağlamalısın.

Yağlı cilt tipinde erkekler

Yağlı cilt, nerede görsek tanırız: Aşırı yağ üretimi ve ay gibi parlayan dokusu ile oradadır. Aşırı sebum üretir, çünkü ihtiyacı olan yağ ondan sürekli çekilir, kendini üretime adamıştır adeta! Fazla yağı kontrol altına almak aynı zamanda ihtiyacı vermek çok kolay değildir. Bunun için ilk iş, özellikle hızlı tüketim ürünlerinden uzak dur. Kaliteli ve konsantre ürünler edinmelisin, çünkü cilde hem doğal yağları verecek hem de sakin ol şampiyon mesajını verecek ürünleri, ucuz market raflarında bulamazsın. Cildine ihtiyacı olan doğal yağları verecek ve sebum üretimini dengeleyecek ürün/ürünleri, bu konuda uzman markalardan edinip sabırla kullanmak akıllıca olur. Cilt temizleyicini de dikkatle seçmelisin, cildindeki tüm doğal yağları alıp götürmek, cildinin daha çok yağ üretmesine sebep olur. Örneğin lokal üreticimiz Raqun sabunlarında, üretim esnasında yağ bırakılır, temizlik sırasında cildini kurutup germez, ciltte doğal yağı koruyarak kire odaklanır. Artık birçok lokal üretici, bu konuda çok iyi iş çıkarıyor, bakım kategorimize bakabilirsin.

Karma cilt tipinde erkekler

Karma cilt, kuru ve yağlı cildin kombinasyonu olarak karakterize edilir. Bunu belirlemek kolay değildir, çünkü cildinin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Genel konuşacak olursak, karma cilt, kuru yanak ve yağlı bir T bölgesi (alın, burun ve çene) en yaygın tiptendir. Cildini temizledikten sonra, kuru ve gergin hissettiğin alanları gözlemle, genişlemiş gözeneklerinin yerini tespit et, dehidrasyonu anlatan pullanma gibi belirtileri yakala. Karma ciltlere dengeli muamele yapmak gerekir. Nazik bir tavır ve uçlarda gezinen kozmetiklerden hoşlanmazlar. Karma cilt için hazırlanmış içerikler iyi incelenmeli, normal cilt ürünleri kullanılacaksa cildin ihtiyacı olan bölgelere ek ürünlerle destek vermek akıllıcadır.

Cilt Tipin İçin Doğru Ürün Seçimi

Erkek Clit Bakımı

Öncelikle, günümüz kozmetik sektöründe bir diş macunu alamadığımız paraya “İçeriğindeki özel X Yağı” gibi pazarlama cümleleri basılmış, içinde o değerli yağdan %0.001 oranında bulunan o cilt bakım markalarından uzak durmanı tavsiye ederiz. Yüksek oranda kimyasalın olduğu etkisi tartışılır bu ürünler bizim cilt bakımı dediğimiz olayın dışında kalıyor.

“Kuru mu cildin var? O halde bunu al bak içine yağı bastık.” Yaklaşımıyla üretilmiş ürünler de anlatmaya çalıştığımızın dışında. Üreticileri incele, iyi markaların iyi ürünlerini tercih et, doğadan faydalan, doğadan faydalanmak iyidir.

Burada faydalanabileceğin, üreticilerini tanıdığımız, üretim felsefelerini ve koşullarını bildiğimiz markalar var. İncelemek için buraya tıkla: Bakım Ürünleri

İLGİLİ MAKALELER